One travelstory
Bestemmingen,  Ierland,  Maud

Trinity College, zeker het bezoeken waard!

Het Trinity College in Dublin is redelijk bekend onder de toeristen en is daarom ook een echte trekpleister. Wanneer je naar Ierland, Dublin gaat, zou ik hier zeker een bezoekje aan brengen en een rondleiding nemen. Zo krijg je overal direct informatie over en je kunt daarna altijd nog zelf een kijkje nemen.

Rondleiding van een student

Wij hebben direct gekozen voor een rondleiding. Aan het begin van het college staat een hokje waar je je kaartje kunt kopen. De rondleiding kost € 14,- per persoon (inclusief entree bewijs Book of kells) en duurt ongeveer 35 minuten. Een van de studente (toevallig was ze recentelijk afgestudeerd) gaf ons de rondleiding. Erg spontaan meisje. Ze droeg een soort van gewaard, dit had met de rangen te maken. Als student had je een (lelijk) bruin gewaard, maar hoe hoger je kwam, dus bijvoorbeeld docent, hoe mooier je gewaard werd. Dit droegen ze vroeger natuurlijk veel, nu niet meer.

 

Alle gebouwen die op het plein stonden werden uitgelegd en ze vertelde leuke feitjes. Ze vertelde dat je als student niet onder de klokken toren wilde lopen, aangezien deze er dan voor kon zorgen dat je niet slaagde voor je examen. Aangezien ze net afgestudeerd was, was het voor haar ook de eerste keer dat ze er onderdoor liep ;p

Ook vertelde ze dat de diploma uitreiking echt verschrikkelijk is op dit college. Meestal maken mensen er een feestje van… Maar hier absoluut niet. Ze moeten als afgestudeerde een rondje over het plein lopen, maaar!! je loopt op basis van je afstudeer cijfer 😵 Dus als je het laagste cijfer hebt gehaald, loop je ook echt helemaal achter aan en iedereen weet dat jij met je hakken over de sloot bent afgestudeerd. Niet echt een feestelijke gebeurtenis haha!

Book of kells

Met het ticket wat je aan het begin van de rondleiding hebt gekocht, heb je ook direct je entree bewijs voor de Book of Kells. Het Book of Kells werd rond het jaar 800 geschreven door Keltische monniken. Het manuscript bevat de vier evangeliën van het nieuwe testament in het Latijns. Je mag het natuurlijk alleen bekijken, maar er mogen geen foto’s gemaakt worden, aangezien het boek dan beschadigd wordt. Wel erg mooi om te zien.

Library

Dit is de grootste bibliotheek van Ierland. Hij is ruim 300 jaar oud en wel 65 meter lang. Alle boeken worden gerangschikt op basis van formaat. Hierdoor is het natuurlijk een doolhof als je een boek probeert te vinden 😓 Gelukkig wordt de bibliotheek niet gebruikt door de studenten, er is al een andere bibliotheek gemaakt. Hier mag je wel foto’s maken, maar niet met je flits aan. Echt indrukwekkend om te zien.

Ook werd er verteld dat veel mensen denken dat dit de bibliotheek uit Harry Poter is, maar dat is een fabel. Wel wordt een stukje van Star Wars in deze bibliotheek opgenomen.

Sphere within Sphere

Ook is er een stukje kunst te vinden op het college. Er zijn over de hele wereld (voor zo ver ik kon vinden) 15 van deze mooie kunstwerken te vinden en eentje in Dublin. Het is gemaakt door Arnaldo Pomodor, een Italiaanse kunstenaar.

Nog een rondje

Natuurlijk kun je na de rondleiding zelf nog eventjes uitgebreid overal naar kijken foto’s maken. Je kunt eigenlijk overal wel heen en in, er zijn maar een paar gebouwen waar je niet in mag. Ik vond het erg interessant om nog eventjes zelf overal langs te lopen en foto’s te maken. Het is wel erg druk door de toeristen, dus er zullen altijd andere mensen op je foto’s staan haha. Ook lopen er natuurlijk allemaal studenten rond, dus gewoon een schooldag hebben!

In dit gebouw kun je als afgestudeerde student trouwen. Dit moet wel binnen 5 jaar na je slagen 👰

Het collega gebouw. Hier werden ook echt colleges gehouden op dat moment.

Dit is het college gebouw. Over de gevel vind je allemaal van deze zelf gemaakte figuurtjes, maar het moesten allemaal bloemen zijn. Dit is een flamingo haha. Hier kwamen ze na een aantal 100 jaar pas achter.

Deze skeletten kun je ook vinden in het college gebouw.

 


Ik zou zeker een kijkje nemen bij het Trinity College en vergeet de leuke rondleiding niet 🙂 Ben jij al eens in Dublin geweest? Of heb je zelfs deze rondleiding al gehad? Laat het ons weten in de comments!

 

 

 

Laat je reactie hier achter